Spelend geven en ontvangen

DSC08684

“Het enige geschenk dat ik heb te geven, is het vermogen om te ontvangen. Als geven een geschenk is, en dat is het zeker, dat is mijn geschenk aan jou om je toe te staan om aan mij te geven.”   
Jarod Kintz
 

Oorspronkelijk ontwikkeld als Valentijns-Special. Wegens succes nu vast in het programma.

  • Kun je makkelijk geven en ontvangen?
  • Of geef je makkelijk, maar ontvangen, ho maar…?
  • En wat is geven en ontvangen eigenlijk werkelijk?

Als we vrij en met plezier kunnen geven én ontvangen, dan schept dat verbondenheid. Het is voedend om te ontvangen, het geeft ons het gevoel om ertoe te doen, we voelen ons gezien, gewaardeerd en/of geliefd. Maar het is ook voedend om te geven, om een ander blij te maken en iets te kunnen betekenen. 

Iets ingewikkelder wordt het als het geven eerder voortkomt uit een overlevingsmechanisme. Als we (vaak onbewust) de overtuiging koesteren dat we ‘moeten’ geven. Simpelweg omdat het hoort, omdat we dan een ‘lief meisje zijn’ of een ‘goede jongen’. Of omdat we hopen om daardoor de waardering en erkenning te krijgen waar we naar hunkeren. We geven dan eigenlijk om iets te krijgen. Dat te herkennen en toe te geven is geen reden om zich te schamen. Wat we nodig hebben is juist compassie voor onszelf, en dat we ontdekken dat we helemaal niets ‘hoeven’ te geven. Dat we ons niet hoeven uit te sloven om er te mogen zijn. We zijn als goed genoeg gewoon doordat we zijn wie we zijn. En dat we het ook werkelijk waard zijn om te ontvangen. 

Op deze dag mag je spelend geven en ontvangen en allerlei ontdekkingen doen rond dit thema. We zetten de ander en onszelf in het zonnetje, en genieten samen van de rijkdom, als we in vrijheid mogen geven en ontvangen. We ronden de dag af met het delen we een potluck-maaltijd met elkaar (iedereen neemt iets mee).

“Ik heb een geweldige dag gehad, waarbij ik, samen met een hele leuke groep andere mensen, met een hoop speloefeningen “geven en ontvangen” onderzocht heb. Dat was af en toe best confronterend en ook ontroerend. … Gewoon even stil zijn, dat was mijn leerpunt.”
Hans Wessels, 54 jaar, basisschooldirecteur

“Dank je wel Kirsten voor je professionele en speelse begeleiding! Het was leuk, dynamisch, en confronterend. … Ik heb ervaren dat je heel intuitief bent, scherp waarneemt, en dat je doorvraagt en uitnodigt in het contact omwille van helderheid en inzicht. Dank je wel voor je feedback m.b.t. het mogen verwelkomen van mijn innerlijke vrouw en het openen van mijn hart!”
Edward Sluijter, 68, werktuigbouwkundige

 Spelend-geven-en-ontvangen

Zaterdag (datum volgt binnenkort) van 10.30 – 17.30 uur
in de Tuinzaal van Concordia in de Concordiastraat 68 in Utrecht
Er is gratis parkeren
Kosten: 99 euro (85 euro voor minima)