Spelend omgaan met emoties

Grotefoto-FUKPNJAH

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Vind je het moeilijk om bepaalde emoties te voelen of heb je er oordelen over?
  • Word je ‘nooit’ boos, of ben je juist snel aangebrand met alle gevolgen vandien?
  • Zou je graag een harmonische omgang met je eigen emoties willen?

“When you invite every feeling that wants to come, and you invite it to stay as long as it want’s to stay, then you can live in peace, for the rest of your life.”   Isaac Shapiro

Emoties kunnen soms behoorlijk lastig zijn. Ze wellen te pas en te onpas in ons op. En we hebben er maar weinig grip op. Ons ‘ego’ kan dat moeilijk hebben, het probeert vaak wanhopig om controle te houden. Meestal komt dat erop neer dat we ze onderdrukken, met name die emoties waar we een oordeel over hebben. Soms zo goed, dat we ze niet eens meer voelen, we ‘disassocieëren’ van een emotie omdat het te bedreigend is om hem te voelen. Maar als we dat veel doen, voelen we überhaupt niet meer zoveel, en dat is vaak ook weer niet wat we willen. Of je emoties vinden wel hun weg naar buiten, maar dan op een manier waar je helemaal niet blij mee bent. En dan komt de schaamte erover dat we ons zo hebben ‘laten gaan’. Waardoor we ons de volgende keer NOG meer proberen te controleren. Best een dilemma…

Emoties willen controleren is een hopeloze onderneming. Het gaat je niet lukken.
Wat wel mogelijk is, is om bewustzijn naar je emoties te brengen. Om ‘aanwezig’ te zijn in alles wat je voelt. Je omhult dan als het ware je emoties met ‘gewaarzijn’.  Ze gaan wel door je heen, maar je BENT je emoties niet.  En dan kunnen emoties de functie krijgen die ze eigenlijk hebben. Ze kunnen je vertellen je wat je wel of niet fijn vindt, of waar je naar verlangt. Ze kunnen je ook vertellen waar je nog ongeheelde pijnstukken met je meesjouwt. Waardoor je de kans krijgt om die te helen. Je emoties zijn prachtige wegwijzers, als je in staat bent ze als zodanig welkom te heten en te gebruiken. Dan kunnen ze je gaan dienen in plaats van dat ze jou beheersen.

In deze workshop gaan we SPELEN met emoties. Daarmee creër je al vanzelf deze ‘aanwezigheid’, dit bewustzijn. Hoewel je binnen interactieve oefeningen en spelsituaties je echte emoties voelt en laat zien, is het toch niet echt en heeft het niet de gevolgen zoals in het gewone leven.
Het spel biedt je dus een veilig kader om weer contact te maken met emoties die je normaliter wellicht niet zo makkelijk toestaat. Ook kun je oefenen om in en uit een emotie te stappen. Als je dat in spel oefent, wordt dit in het echte leven ook steeds makkelijker. Je ervaart dan steeds duidelijker dat je je emoties niet BENT. Waardoor je veel meer ‘kapitein op je eigen schip word’, niet vanuit controlebehoefte, maar vanuit bewustzijn.
Extra aandacht krijgt ‘boosheid’ omdat de meeste mensne daar de meeste moeite mee hebben.

“Dankjewel voor de mooie dag zaterdag….Echt top! Ik voel me echt heel goed, sta heel open in de wereld nu. Net of er een muurtje is afgebrokkeld.”
Antoinet van Dongen, 34, transferverpleegkundige in het ziekenhuis

Zaterdag 5 december 2015 van 10.00 – 17.00 uur
in de Tuinzaal van Concordia, Utrecht
Er is gratis parkeren
Kosten: 99 euro (85 euro voor minima)