Je wilt bewuster leven? Ga toch spelen!

je-wilt-bewuster-leven-ga-toch-spelen

Ontwikkeling en bewustwording- dat is een serieuze zaak…of toch niet misschien?
Hoe zou het zijn als je dat spelend kon doen, in verbinding met ons hele lijf en samen met anderen? En vooral mét veel PLEZIER?

3 redenen waarom samen SPELEN zo’n krachtig instrument is bij ontwikkeling en bewustwording:

1. Uit je hoofd, in je lijf
Spelen brengt je in de directe, authentieke ervaring.
We zijn vaak geneigd om in ons hoofd te gaan zitten en daar de antwoorden te zoeken. We bedenken van alles over hoe de werkelijkheid in elkaar zou zitten, hoe we zijn of zouden moeten/willen zijn, hoe de ander zou moeten zijn, wat we willen en wat we niet willen. Kortom: we hebben vaak commentaar op de werkelijkheid, we proberen hem te veranderen of sluiten ons, als hij ons niet bevalt, ervoor af. Maar daarmee sluiten we ons per definitie elke keer een stuk af van het leven en van onszelf, want de ander en de werkelijkheid zijn simpelweg spiegels van jezelf.

Als je gaat SPELEN, dan ben je aan het DOEN, uit je hoofd, in je lijf. Wat er ook gebeurt, het is wat het is, en jij  ERVAART het. Stel je voor dat je een scéne met iemand speelt, die je ineens flink uitscheldt. In het alledaagse leven ben je dan wellicht geneigd om je ervoor af te sluiten, zeker als het onredelijk voelt, hoe de ander doet. In het spel daarentegen kun je eens heel goed ervaren wat er met JOU gebeurt, als iemand je uitscheldt. Wat gebeurt er in je lijf? Wat gebeurt er emotioneel? Wat raakt het, wat triggert het? Hoe is het om dat te ERVAREN en daar expressie aan te geven? In plaats van weg te lopen of te ‘bevriezen’? En wie weet, brengt dat iets teweeg, dat je totaal niet had kunnen bedenken?

Spelen brengt je in het directe ZIJN, hier en nu. En in dat veld IS, wat IS. Alle gevoelens zijn toegestaan, ze komen en gaan, ze kunnen intens zijn, maar ze gaan altijd weer over. Er is niks aan de hand.
Wat het teweeg brengt is dat je meer in verbinding kunt blijven met de ander en de omgeving, en in de kern in verbinding met jezelf.

2. De spelvloer als “speeltuin” om te ontdekken en uit te proberen
Als je speelt, ben je dus niet aan het denken, maar aan het doen. Naast dat je spelen in een directe ervaring brengt, heeft je lijf ook nog eens zijn eigen intelligentie. In je lijf zitten alle gevoelens opgesloten, ook de (nog) on(der)bewuste. Als je speelt laat je een stuk controle los. We hebben allemaal  onze gevoels- en gedrags patronen. Vaak zijn we ons daar niet eens van bewust. Door te spelen kun je ze gaan ontdekken. Je kunt ontdekken, wat je werkelijk ervaart, wat je werkelijk voelt, in plaats van wat je zou willen voelen, en hoe je reageert in bepaalde situaties.  Wat gebeurt er bij voorbeeld als iemand iets lelijks tegen je zegt? Sla je dicht? Ga je in gevecht? Ga je er een beetje boven staan? Ons hoofd probeert er op een bepaalde manier mee te dealen, maar ons lijf vertelt vaak een ander verhaal omdat er toch iets in ons geraakt wordt, of je wilt of niet. Op toneel wordt dit zichtbaar en voelbaar. Doordat het niet ‘echt’, maar ‘spel’ is, kun je veel bewuster ervaren wat er gebeurt. Daarnaast krijg je feedback van je tegenspeler of eventueel van publiek.

Als je je bewust geworden bent van bepaalde gevoels- en gedragspatronen, dan kan het heerlijk zijn om deze eens flink de ruimte te geven, dat ze er helemaal mogen zijn. Ik doe dat bij voorbeeld weleens in de auto, als een andere automobilist iets doet, wat me irriteert. Als ik die irritatie in mezelf voel opkomen, dan komt er meteen zo’n stem in mijn hoofd die die irritatie van mij veroordeelt, die vind ik dat ik kalm moet blijven en me niet zo moet opwinden. Vooral mijn ‘spiritueel superego’ vind dat ik sowieso geen enkel oordel mag hebben en dat boosheid per definitie een bewijs is dat mijn verlichting nog steeds ver zoek is . Hoe heerlijk is het echter als ik me in de auto dan bewust de ruimte geef om eens flink te schelden en tekeer te gaan, ongenuanceerd en lekker plat. Heerlijk om te doen en te voelen hoeveel energie me dat geeft en al na korte tijd moet ik om mezelf lachen en alle boosheid is vervlogen.

Gevoelens en gedragspatronen bewust te uit te spelen en daarbij te overdrijven, is een heerlijk bevrijdende daad. We zijn geneigd om beperkende patronen in ons te veroordelen. Want we zouden liever anders willen zijn. Als we ze daarentegen juist groter maken, dan heten we ze welkom in plaats van ze af te wijzen. Die beperkende patronen komen zonder uitzondering voort uit een pijnlijk kindstuk uit het verleden. Het eerste wat ze nodig hebben, is acceptatie en compassie. Dat je ervaart dat het oké is, wat er gebeurt. “Het is okee dat ik me zo voel. Ik hoef me er niet voor te schamen, ik hoef me er niet voor op de kop te geven.”
Dit is een fundamenteel andere beweging dan die dingen in jezelf af te wijzen, uit de weg te gaan of te verdoezelen.

Naast je te bevrijden van beperkende gevoels- en gedragspatronen, biedt de speelvloer ook de mogelijkheid om nieuw gedrag uit te proberen. Je comfortzone te verlaten, en voorbij de oude patronen ander gedrag uit te proberen. Hoe is het om eens wel ruimte in te nemen? Hoe is het om duidelijk een grens aan te geven? Hoe is het om eens dichterbij te komen dan je normaliter doet?
Op de speelvloer kun je nieuw gedrag uitproberen, want we delen de speelvloer letterlijk als speelvloer, om te ontdekken en uit te proberen.
In het alledaagse leven is het heel spannend om uit je comfortzone te komen. Stel je voor… Ik bedoel, die patronen heten niet voor niets ‘overlevingsmechanismes”. Daarom is het fijn, als je het in een veilige omgeving kunt uitproberen en ervaren. We gaan samen in die kwetsbare ruimte. We hebben de afspraak dat we bewust dingen uit proberen. Dat geeft de veiligheid om nieuwe dingen uit te proberen.

3. De bevrijdende kracht van SAMEN spelen
Spelen brengt per definitie plezier teweeg. Plezier is een essentiële waarde in een ieder van ons. Het geeft energie, het verbindt, het genereert betrokkenheid. Vanuit plezier zijn we veel opener en meer bereid om nieuwe ervaringen op te doen en dingen aan te gaan. Plezier is simpelweg voedend en vervullend.

Het genereert veel plezier als je bepaalde gevoels- of gedragspatronen uitvergroot. Door de uitvergroting wordt iets automatisch komisch en kunnen we erover lachen. Het doorbreekt de identificatie met die oude aangeleerde patronen. En dat is bevrijdend, voor jezelf en voor de mensen die kijken. Zodra je plezier kunt maken met deze oorspronkelijk pijnlijke gebieden, ben je vrij.

Bewustzijnwerk doen in een groep gelijkgestemden, werkt bekrachtigend voor het proces. Daarom is het zo fijn om het niet in je eentje te doen, maar SAMEN. Als je in deze maatschappij en in deze tijd niet gewild bent je zomaar aan te passen aan de bestaande structuren, maar in plaats daarvan ‘meer’ wilt, dan ervaar je in de omgeving vaak veel weerstand en onbegrip. En als die oordelen uit de omgeving op je eigen onzekerheden en angsten treffen (wat ze vaak doen), dan wordt het extra lastig, je authentieke weg te gaan. Een groep gelijkgestemden, die net als jij vrij willen worden en net als jij bereid zijn om die innerlijke reis aan te gaan, is dan heel ondersteunend en bemoedigend. In het boeddhisme noemen ze de ‘gemeenschap’ de sangha. De sangha is een van de drie ‘juwelen’, die je helpt op je pad naar verlichting.

Het fijne in een groep is ook dat je zoveel herkent bij elkaar. Je ontdekt dat je heus niet de enige bent die dingen op een bepaalde manier ervaart of doet. Al wil ons ego ons vaak wijsmaken dat we speciaal zijn, anders dan de anderen. Dat ons lijden erger is dat dat van de anderen. Of juist helemaal niet. In essentie zijn we echter allemaal hetzelfde, we hebben in essentie dezelfde verlangens, dezelfde angsten, in een heleboel verschillende variaties, dat wel, maar in essentie is het hetzelfde. En dat in een groep meemaken, is heerlijk. Iedereen die ‘werkt’, werkt voor de hele groep. Door de voortdurende herkenning, ‘doorzie’ je het ego steeds duidelijker. Je ziet hoe het werkt.

Uiteindelijk herken je dat al die patronen in essentie niets te maken hebben met wie we werkelijk zijn. Je kunt je op die manier letterlijk vrijspelen.
En dan ervaar je die diepe verbondenheid met jezelf en anderen, die er altijd in essentie al is geweest. Always have been, always will be 🙂 

Wie van jullie heeft ervaring ermee dat spel bevrijdend kan werken?
Zou je iets erover willen delen? Hoe werkt het voor jou?
Wat in jou is vrijer geworden door te spelen?
Het zou geweldig zijn als jullie hieronder je ervaring met ons zou willen delen!

Speelse en wakkere groeten van
Kirsten

En mocht je behoefte hebben aan een krachtige impuls in je ontwikkeling…
Op zaterdag 10 en zaterdag 17 januari geef ik de laatste keer 
“TURNING POINT- spelend transformeren”®.
De laatste keer zo exclusief in een klein groepje zo diepgaand werk met veel persoonlijke coaching. Er zijn nog twee plaatsen te vergeven…geef je gauw op!
Zie hier voor meer informatie: http://www.clownspirit.nl/aanbod/turning-point-speels-transformeren/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *