Visie

Ontwikkeling
ZIJNS-kwaliteiten
Spel als waardevol middel

 

Ontwikkeling

visie-once-you-are-awake-it-is-hard-to-go-back-to-sleep

Wij mensen ontwikkelen ons- of we willen of niet.
We groeien en veranderen, van buiten en van binnen. En dat geldt niet alleen voor ons, maar voor alles wat leeft, de hele schepping…alles in continu in beweging.
Op het moment dat we bewustzijn naar onze eigen ontwikkeling brengen, kunnen we deze in een stroomversnelling brengen. We krijgen zicht op onze beperkende patronen, die voortkomen uit ons verleden. Op patronen en overlevingsmechanismes die ooit functioneel waren, maar ons nu in de weg staan. Pas als we er ons bewust van zijn, kunnen we ze doorbreken. Wij krijgen zo veel meer toegang tot wie we werkelijk zijn, tot onze mogelijkheden, en kunnen ons leven van daaruit bewuster vormgeven. Zodat we steeds meer onszelf kunnen zijn en een leven kunnen leiden dat overéénkomt met wat we ten diepste willen, voor onszelf, voor onze kinderen, voor de wereld.

“Als je weet wat je doet, kun je doen, wat je wilt”
Moshe Feldenkrais
 

 

ZIJNS-kwaliteiten

visie-zijns-kwaliteiten

Willen wij als mensen in contact komen met ons volle potentieël, is de eerste stap altijd bewustwording. Wij leven over het algemeen in een zeer beperkt kader, met beelden over onszelf, de ander en de wereld, die ontstaan zijn uit een veelal vernauwd en soms heel pijnlijk verleden.
Bewustwording van dit kader en onze patronen, en het inzicht, dat dit niet de werkelijkheid is, maar dat het slechts conclusies zijn, die we ooit hebben getrokken over de werkelijkheid, is de eerste belangrijke stap. Emotioneel gezien is dit echter geen makkelijke. Lees hier verder …

“We hopen altijd dat de ander het antwoord heeft. Dat het op een andere plek beter zal zijn. Dat ooit alles duidelijk zal zijn. Maar dit is wat het is. Niemand anders heeft het antwoord. Nergens anders zal het beter zijn. En alles is er al. In het diepst van jouw wezen ligt het antwoord. Luister naar je hart. En weet dat het enige wat je te doen staat is: ‘Zijn’ ”   Laotse 

 

Spel als waardevol middel

Spelen is een ideaal instrument als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. In spel kun je alles ervaren en uitproberen, wat met contact en communicatie te maken heeft, met gevoelens en gedrag. De spelvloer zelf dient als container voor bewustzijn. Aan de ene kant helpt spelen om de controle los te laten, waardoor we dingen over onszelf kunnen ontdekken, die we niet hadden kunnen ‘bedenken’. Aan de andere kant helpt de speelvloer om voldoende afstand te creëren zodat we naar onszelf kunnen kijken. Het feit dat we SPELEN, dat we weten dat we ‘doen alsof’, dat het niet ‘echt’ is, zorgt voor veiligheid om van alles te kunnen ervaren en uit te proberen.  Wel met inzet van ons eigen lichaam, onze eigen gevoelens, ons eigen gedrag. En daarom per definitie authentiek. Spelen geeft letterlijk speelruimte.

Daarnaast gaat spelen gepaard met plezier. Plezier is een essentiële waarde in een ieder van ons. Het geeft energie, het verbindt, het genereert betrokkenheid. Vanuit plezier zijn we veel opener en meer bereid om nieuwe ervaringen op te doen en dingen aan te gaan. Plezier is simpelweg voedend en vervullend.

Lees meer over spel als instrument in de blog van december 2014
Je wilt bewuster leven? Ga toch spelen! –  3 redenen waarom samen SPELEN zo’n krachtig instrument is bij ontwikkeling en bewustwording.” 

“Het spel lost de dingen op, het lost de wereld op in de mogelijkheden waaruit zij is gerealiseerd en tast de mogelijkheden af waaruit een geheel andere wereld gerealiseerd zou kunnen worden.”
Cornelius Verhoeven