Spelend een volledige engel worden

drop-192788_640

Ik heb een ‘zielecoach’, waar ik af en toe kom. Mijn zielecoach heeft een boek geschreven. En in haar boek schrijft ze dat het erom gaat dat wij zielen in onze ontwikkeling uiteindelijk ‘vol-ledige engelen’ worden. VOL-LEDIGE engelen … wouw, dat kwam enorm binnen bij mij. Wat een prachtig woord, vol-ledig, vol en leeg tegelijkertijd. Het gaf een enorm gevoel van herkenning…

Leeg worden

Alle spirituele leraren zijn het erover eens dat wij in essentie ‘leegte’ zijn. Lange tijd vond ik dat weinig aantrekkelijk. Het woord verontrustte me eerder. Totdat ik me toestond om mijn eigen ervaring helemaal waar te laten zijn. En dan kan ik voelen: ja, ik word door mijn innerlijke processen inderdaad steeds ‘leger’. Hoe meer in me in mezelf verdiep, hoe meer al die ideeën over wie ik ben, loslaten. Concepten die als zeepbellen uit elkaar spatten. Dan kan ik zien dat al dat waarvan ik dacht dat ik dat zou zijn, alleen een construct was van mijn ego, een reactie op de omstandigheden waarin ik als kind ben opgegroeid, mijn overlevingsgmechanismes, een blauwdruk die me menige les heeft geleerd. Dat wel.

Wie of wat ben ik dan wel? Wat overblijft van mezelf– om maar even héél kort door de bocht te gaan – is dat wat dat allemaal kan waarnemen, wat erna kan kijken zonder erdoor aangetast te worden. Puur gewaarzijn. Ge-waar-zijn. Ook al zo’n mooi woord. Als het water zelf dat kijkt naar alle kringen die gegooide stenen vormen. Dat wat er altijd is. Ik kan me heel goed herinneren dat DAT als kind al precies zo voelde. Op een bepaalde laag voelt het alsof ik nu precies dezelfde ben als toen ik 5 jaar was. Herkennen jullie dat? Dit deel dat er altijd was en altijd is, onveranderlijk. Dit pure bewustzijn is inderdaad niet ‘iets’, het heeft geen vorm of kleur, het ‘is’ gewoon. En toch, ‘leegte’ vind ik persoonlijk niet het goede woord voor dit gewaarzijn, want het voelt vitaal en vol potentieël. Als een muziekinstrument, waar elk stukje muziek uit kan klinken. Als een ruimte waarin voor alles plek is. Een leegte, een ‘niets’, waar het ‘alles’ al in opgesloten ligt.

 

Volheid

En dan? Als we ‘leeg’ zijn? Hoe gaat het dan verder? Dan kan het feest beginnen, haha.
Want dan kunnen we er zijn, in alle volheid van het leven, en in alle vrijheid. Als er niets meer is waaraan we gehecht zijn, als er niets meer is, waarmee we ons identificeren, als er niets meer is, wat ‘geprocessed’ hoeft te worden, dan kunnen we ALLES omhelzen wat er is, en alles wat zich in ons aandient. Dan kunnen we zijn, wie we zijn, op elk moment, in vol-ledige acceptatie.  Van identificatie naar acceptatie.

Want … was het jullie al opgevallen… ? Hoeveel je ook mediteert, gedachten blijven komen en blijven gaan. En hoeveel therapie je ook doet, emoties blijven komen en blijven gaan. Maar wat een zaligheid als elk gevoel er mag zijn, elke emotie, elke wens, elke gedachte, elk oordeel. Ja, ook dat. Alles mag er zijn, mag ervaren worden, zonder enig oordeel. Een paradox? Ja, en ook dat mag. Wetende dat we niets daarvan werkelijk zijn. En tegelijkertijd alles. De hele wereld heeft in ons plaats, we zijn de hele wereld. Er is geen afgescheidenheid.

Spelend vol-ledig worden
En dat is wat ik in mijn trainingen wil faciliteren: letterlijk speelruimte voor dit hele proces. De belangrijkste basis is dat spel je de ‘toestemming’ geeft om al je gevoelens toe te staan en er expressie aan te geven. Spel maakt het makkelijker om stukken in onszelf, die we geneigd zijn om af te wijzen, toe te staan. Het risico in spel is vrij klein, het is tenslotte ‘maar spel’ en heeft daarom geen konsequenties voor je alledaagse leven.
Alleen dat wat we in onszelf hebben ‘omarmd’, kan loslaten uit de greep van de beperkende identificatie ermee. Maar spel doet ook een appél op je onbewuste laag, waardoor je soms dingen kunt ontdekken, waarvan je niet een doorhad hoeveel ze je eigenlijk beïnvloeden. Spelen helpt bij een proces van bewustwording. En spel geeft je de ruimte om ALLES te ervaren, ALLES te zijn. Om te spelen met alles wat is.
En hoe meer je je op de speelvloer vrij speelt, hoe meer het leven zelf één groot spel kan worden, dat we met z’n allen spelen.

Ook vandaag wens ik jullie veel plezier met spelen 🙂

 

Ik vind het hartstikke leuk als je een reactie achterlaat!
En mocht je deze blog de moeite waard gevonden hebben, deel hem dan! Graag!
Thanks!

4 reacties op “Spelend een volledige engel worden

 1. Lieve Kirsten,

  Meerdere malen heb ik je blog gelezen, zoekend naar het antwoord hoe leeg te worden.
  Want wat zou ik dat graag worden, leeg, leeg van alle ballast van mijn ego en alle dingen die mij gevormd hebben tot wie ik nu ben. Wat zou ik graag leeg staan in het hier en nu, de wereld omarmen zonder vooroordelen of overal een menning over te moeten vormen.
  Wat zou ik graag leeg zijn om in volheid te kunnen gaan leven. Om te kunnen voelen in zijn puurste en oprechtste vorm. Ik ben bang dat ik altijd tegen de grenzen van mijn eigen ego aan zal blijven lopen, en dat het een levenslange oefening wordt om leeg te worden.
  Tot die tijd blijf ik jou blogs lezen die mij inspireren op het pad naar leegte om in volheid te kunnen leven.

  Liefs wendy

  1. Lieve Wendy,

   oh, je reactie raakt me volop in mijn hart, er spreekt zo’n verlangen en zo’n passie uit.
   Het kan niet anders dat zich dit zal gaan manifesteren 😉

   Weet je, ik geloof dat het niet zo is dat we op gegeven moment geen emoties meer hebben of dat er geen oordelen meer in ons opdoemen, het is meer dat we ons gaandeweg steeds meer realiseren dat al die gedachten, overtuigingen, oordelen niet zijn wie we ECHT zijn. Het zijn ‘storys’.
   Het ego gaat niet weg, het lost niet op, het staat alleen niet meer aan het stuur van ons bestaan.
   Zo wens ik je dan dat je de hele wereld omarmt, en jezelf, mét alle vooroordelen en meningen. Het hoort er ALLEMAAL bij en wil onze liefde 😉
   Enne… kom lekker spelen, dat helpt om de lichtheid te pakken …:-)

   Liefs, Kirsten

 2. Van Elly Reems:

  Hoi lieve Kirsten,

  Wat stuur je weer een mooie teksten!!!!!!!!!
  Zeker inspireer je veel mensen hier weer mee.
  Er zijn zoveel woorden, die, als je ze uit elkaar haalt en ‘proeft’ zó bijzonder zijn samengesteld en zóveel waarheid bevatten…..of diepere betekenis….

  Zo is het ook met veel spreekwoorden die aangeven dat je ziek kunt worden van een teveel aan ‘negativiteit’: je gal spuwen, het zit me tot ‘hier’, veel op je lever hebben, enz.
  Ook die zijn er niet voor niets en wijzen je een weg, die alleen jij kunt kiezen, om te kunnen her-stellen; opnieuwe je pad te kiezen…

  Ont-wikkel, en kom steeds dichter bij je ‘ vol-ledige’ Zelf.

  Kun je de titel vermelden van het boek van jouw ‘zielecoach’?Kun je dat aanraden aan anderen of komt het veel overeen met bv Eckhart Tolle( want wellicht ken je deze man al?)

  Zeker mooi doorgaan met je mooie Blog!!!!!
  Veel lieve groeten en een prachtige dag gewenst,
  Elly.

  1. Lieve Elly,

   dank je wel voor je reactie.
   Wat fijn om van je te horen en ook dat mijn blog je inspireert.
   Zonder reacties weet ik dat namelijk domweg niet of het wie dan ook kan boeien…;-)

   Ja, in taal zit vaak zoveel meer dan we normaliter realiseren, heel boeiend vind ik dat. Je noemt ook zo mooie voorbeelden.

   Het boek van mijn ‘zielecoach’ heet “Klimmen op de ladder van bewustzijn”, het is van Soul Support.
   Kijk maar, je kunt het googelen.

   Hartelijke groet,

   Kirsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *